13 oktober 2023
19:00

Valbo HC

Referat: Hofors HC - Valbo HC

Fredagen den 13e visade sig inte vara någon lyckodag för Hofors HC detta år. Inte nog med att Valbo HC vann derbyt men vi fick också nye tjeckiske forwarden nr 22 Patrik Janech skadad i andra perioden. Patrik imponerade stort på Hoforspubliken med en arbetsinsats modell större men också med teknik och frenetisk skridskoåkning. Vi önskar Patrik ett snabbt tillfrisknande och hoppas se honom på isen snart igen. Med Isak Hultman avstängd två matcher efter Alfta matchen så har vi lånat in nr 5 Kevin Udd från Surahammars IF. Stort tack till SIF!
Matchen då? Första perioden började i högt tempo med relativt jämnt spel. Valbo straffar Hofors direkt när vi gör små misstag i egen zon och missar markeringen. Kliniska avslut av både Macus Hyttegård. Råsbjär och Max Grundel gör att ställningen är 0-2 redan efter fyra minuter i första perioden. Inte den start vi hade önskat oss såklart. Steelers jobbar på och spelar riktigt bra stundvis trots tufft motstånd. En miss i kommunikationen i Valbos försvar mellan målvakt och back efter 9 minuter gör att nr 18 Jegor Romanov får tomt mål. Jegor gör inget misstag och vi har 1-2 på tavlan och lite kontakt. Det håller sig tyvärr bara några minuter och ca 12 minuter gör Harry Svedlund i Valbo 1-3 och uppförsbacken känns brantare. Lagen byter chanser och Hofors skapar en hel del chanser men Valbos målvakt Wilmer Baumann är mycket säker hela matchen igenom. Skotten slutar 6-9 i Valbos fördel.
Andra perioden är Hofors kanske bästa och otroligt roligt att se Patrik Janech men också vårt andra "lån" Kevin Udd spelar riktigt bra. Tyvärr slutar matchen för Patrik efter ca halva andra perioden då han kastar sig med huvudet före in i en närkamp i full fart och blir manglad av två Valbospelare. Inget ojuste ska vi dock poängtera i sammanhanget. En jämn period där Valbo är kyliga och sätter sina chanser medan Hofors inte gör det. 1-4 görs av Felix Söderblom och 1-5 av Max Grundel (andra målet för dagen). Skotten också relativt jämna 7-9 men matchen känns avgjord.
Tredje perioden blir en mållös transportsträcka mot slutsignalen där Hofors skapar en del vassa chanser med Baumann står i vägen för ytterligare mål och lite kontakt. Spelmässigt något sämre från båda lagen men ändå en jämn period sett till spelet. Skotten slutar 4-9 och den sista forceringen uteblir från hemmalaget.
Sammanfattningsvis så var skillnaden mellan lagen betydligt mindre än vad siffrorna antyder. Valbo är mycket mer kliniska i sina avslut och sätter sina chanser vilket Hofors har svårt att få till denna kväll. Det rinner heller inte iväg siffermässigt vilket Steelers ser till på ett bra sätt. Det finns mycket positivt att ta med sig från matchen trots förlusten. Spelet är stundtals riktigt bra och båda nyförvärven ser riktigt bra ut. Patrik Janech kommer att bidra rejält framåt med snabbhet, teknik och spelsinne. Nu väntar två bortamatcher och av de kommande tre matcherna är två mot lag som ligger efter oss i tabellen. Väldigt viktiga kamper för framtiden alltså. Välkomna åter den 24 oktober då Söderhamn/Ljusne kommer på besök.